Cobertes de Teca

La fusta de teca es molt coneguda per la seva durabilitat natural i per què es fa servir per fabricar mobles o elements que hagin d’estar a l’exterior.

És una de les fustes tropicals més conegudes al mercat i entre els seus múltiples usos destaquen la construcció naval i pel mobiliari d’exterior i de luxe.

La fusta de teca (Tectona grandis) és originària del sud-est d’Àsia, on pot assolir alçades de fins a 40 metres.

boscos-de-teca-de Birmania

La teca s’ha utilitzat durant centenars d’anys com a material de construcció de cobertes de vaixells. Al tractar-se d’una fusta molt dura i que aguanta molt bé les inclemències del temps, es ideal per la construcció de cobertes i mobles exteriors.

Una de les raons que també fa que sigui molt adient per construir cobertes de vaixells, és el fet de que la seva fusta té unes substàncies naturals antimicrobianes e insecticides. 

Aquestes fan que tingui un excel·lent comportament d’anti-podriment natural, d’alta resistència a la intempèrie i també té el benefici de que certs insectes i fongs no la facin malbé amb facilitat.

TIPUS DE COBERTES DE TEKA

Els tipus de cobertes els podem distingir pel material en que estan fets.

A continuació, detallem els dos tipus que ens podem trobar.

Cubiertas de teka

Cobertes de teka natural

La teca natural és una de les fustes tropicals més conegudes i tractades tant per l’ús naval com pel mobiliari d’us exterior.

Aquesta fusta té una llarga durabilitat i, si es fa un manteniment adequat, estarà sempre com nova.

Els llistons de fusta de teca poden ser de diverses amplades i gruixos.

Les amplades més habituals dels llistons per fer les cobertes de teca son de 15, 12, 10 i 8 mm.

El calafatejat que oferim pot ser tant blanc com negre.

Cobertes de teka sintètica

Flexiteak és un material no porós, d’aspecte similar al de la fusta però amb l’avantatge de que no requereix tant de manteniment com el de la teca natural i els colors tenen més durabilitat.

Aquest material ajuda a no relliscar tant fàcilment i te un pes més lleuger que el de la fusta.

El calafatejat està ja integrat i pot ser de dos colors, negre o blanc.

A continuació poden veure les diferents mostres d’aquest material.

FABRICACIÓ DE COBERTES DE TECA A MIDA

El nostre procés a la hora d’instal·lar una coberta de teka es el següent:

Fer plantilles de la coberta

Primer hem de realitzar les plantilles o patrons de la coberta, de forma manual o digitalment, prenent mides de totes les parts: cantonades, possibles corbes, etc. Els patrons ens serveixen per poder realitzar la feina al nostre taller i fer-ho de forma exacta al que requereix l’embarcació.

Aquest patró realitzat amb plantilles el podem fer d’una sola peça o si es un procés molt gran, el podem realitzar en diferents peces i finalment ho ajuntem tot en el moment de la col·locació.

Com podeu veure en el següent exemple, teniu un procés de coberta on estem treballant directament amb les plantilles que vam fer.

Pre-fabricació de la coberta

Un cop tenim les plantilles realitzades procedim a prefabricar i dissenyar les cobertes al taller mitjançant la nostra maquinaria especialitzada.

És en aquest moment quan enganxarem entre si els llistons de teca, per crear una peça conjunta. D’aquesta manera obtenim una sola peça sòlida que agilitza el procés d’instal·lació de la coberta.

Un cop tenim la coberta feta al taller passarem a instal·lar-les a l’embarcació.

INSTAL·LACIÓ DE LA COBERTA DE TECA

Un cop tenim la peça de teca feta, ja sigui de la coberta, plataforma de popa,… o totes les parts fabricades per separat, procedim a instal·lar-les.

La instal·lació requereix una precisió i exactitud mil·limètrica, ja que no es permès ni un petit error, ja que està fet completament a mida.

Treballant d’aquesta manera, aconseguim reduir el temps d’instal·lació i de fabricació.

Un cop instal·lades totes les parts, realitzem el calafatejat.

Calafatejat de la coberta de teca

El calafatejat de la coberta es pot fer en tres colors: negre, blanc i gris (sent aquest últim el menys utilitzat)

A continuació mostrem dos exemples de calafatejat:

El calafatejat és el procés en el que omplim les juntes que hi ha entre els llistons amb una mena de goma elàstica. D’aquesta forma, estarem reforçant tota la estructura de llistons, alhora que protegirem e impermeabilitzem tota la coberta.

Primer de tot aplicarem imprimació a les juntes, d’aquesta manera facilitarem l’adherència dels productes que haurem d’aplicar després.

Un cop la imprimació s’hagi assecat, respectant els temps que ens marquen els fabricants, procedim a emplenar les juntes amb TDS (Teak Deak Sis)

Un cop estan les juntes plenes haurem d’esperar a que s’assequi el material, seguint les pautes del fabricant i després procedirem a polir tota la coberta per eliminar les restes de goma que hagin quedat i així deixar tota la superfície de la coberta anivellada i sense imperfeccions.

MANTENIMENT DE LES COBERTES DE TECA

Periòdicament a les cobertes de teca naturals se’ls hi ha de realitzar un manteniment si volem que ens durin anys en perfecte estat i llueixin com el primer dia.

Per molt resistent i duradora que sigui la teca, els raigs UV del sol, la sal del mar i les inclemències del temps faran que la nostra coberta de teca, mica en mica, vagi perdent el color originari i comenci a agafar uns tons més grisosos, etc.

Neteja de la coberta de teca

Mínim dos cops a l’any haurem de realitzar una neteja a fons per tal d’evitar que es creïn bactèries que puguin malmetre la fusta.

El procés és senzill, s’haurà de netejar amb un producte especial per teca, fregant amb un fregall que no sigui gaire agressiu, d’aquesta manera no malmetrem la fusta.

Molts cops per utilitzar un raspall que no es l’adient, amb les pues molt dures, estarem desgastant la superfície de la coberta.

Abrillantat de la coberta de teca

Si volem que la teca llueixi com el primer dia, un cop s’hagi fet la neteja a fons, s’haurà d’abrillantar, sempre amb productes especials per a teca. D’aquesta forma, li estarem retornant el color viu original de la teca i ajudarem a mantenir-la en perfecte estat.

Nodrir la fusta de la coberta de teca

Un cop tenim la coberta brillant com el primer dia, passarem a nodrir la teca amb un oli especial per així mantenir les seves propietats i que ens duri més temps com nova.